Een huzarenstukje... tunneldek wordt eind april onder spoor ingereden

woensdag 18 april 2018

Het tunneldek van de Harselaartunnel, dat de afgelopen maanden naast het Transferium is gebouwd, schuift in het weekend van zaterdag 28 tot en met maandag 30 april 2018 op de juiste plek onder het spoor. De totale werkzaamheden duren naar verwachting 52 uur. Treinverkeer is niet mogelijk van zaterdag 28 april 02.30 uur tot maandag 7 mei 05.00 uur. ProRail combineert werkzaamheden op traject Amersfoort – Apeldoorn om hinder voor reizigers te beperken.

Vorig jaar december werden 18 funderingspalen en 28 damwanden in de grond geslagen om straks het tunneldek te kunnen dragen en graafwerkzaamheden uit te kunnen voeren.
De afgelopen maanden bouwde BAM Infra naast het Transferium het tunneldek (1,1 meter dik, 18,5 meter breed en 23,5 meter lang) dat eind april op de juiste plek onder het spoor wordt ‘ingereden’.
De werkzaamheden gaan op zaterdagochtend 28 april om 02.30 uur van start.
Vanaf zaterdagavond 20.00 uur wordt het voor belangstellenden steeds leuker om te komen kijken: het dek wordt dan op de juiste plek ingereden.

Omleidingsroutes
Van zaterdag 28 april 02.30 uur tot en met maandagochtend 30 april 05.00 uur kunnen fietsers en voetgangers geen gebruik maken van de tijdelijke spoorwegovergang. Wel is een omleidingsroute ingesteld over het bedrijventerrein Harselaar-Oost, Hanzeweg-Zuid en Wencopperweg. Voetgangers kunnen ook gebruik maken van de loopbrug van het transferium om naar de andere kant te komen.
Voor automobilisten waren al twee omleidingsroutes ingesteld: een westelijke en een oostelijke variant.

Kom het werk bekijken!
De gemeente Barneveld stelt zaterdag 28 en zondag 29 april het bovenste parkeerdek van het Transferium Barneveld-Noord open. Op zaterdag is er tussen 13.30 en 23.00 uur koffie, thee en iets lekkers.

Overige spoorwerkzaamheden

  • Om de hinder voor reizigers te beperken, combineert ProRail verschillende werkzaamheden. Tussen Amersfoort en Apeldoorn is tussen zaterdag 28 april 02.30 uur en maandag 7 mei 05.00 uur geen treinverkeer mogelijk.
  • Tussen Amersfoort en Apeldoorn wordt spoor vernieuwd over een traject van 18 kilometer. Ook worden de overwegen bij de Lunterseweg en de Gasthuisstraat in Barneveld vernieuwd. Voor deze locaties worden omleidingen ingesteld. Er rijden bussen in plaats van treinen.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.harselaartunnel.nl.

Datumoverzicht

  • Vrijdag 27 april 2018 Koningsdag
  • Zaterdag 28 april 2018 Vanaf 02.30 uur wordt de tijdelijke spoorwegovergang afgesloten en moeten fietsers en voetgangers gebruik maken van de omleidingsroute.
  • Vanaf 10.00 uur is het bovenste parkeerdek van het Transferium Barneveld-Noord geopend voor belangstellenden. Vanaf 13.30 tot 22.30 uur is er koffie, thee en iets lekkers.
  • Vanaf ’s morgens worden voorbereidingen getroffen voor het inrijden van het tunneldek. Vanaf 20.00 uur wordt het voor belangstellenden steeds leuker om te komen kijken, omdat het tunneldek bij het spoor arriveert en op de juiste plek wordt geschoven (alle tijden overigens onder voorbehoud).
  • Zondag 29 april 2018 ’s Nachts en overdag worden afrondende werkzaamheden uitgevoerd, zoals het terugbouwen van de spoorrails.
  • Maandag 30 april 2018 De tijdelijke overweg wordt (ondanks dat het treinverkeer nog een weekje stilligt) weer opengesteld voor fietsers en voetgangers)
  • Zondag 6 mei 2018 De overige werkzaamheden van ProRail op het traject Amersfoort-Apeldoorn zijn klaar. Het treinverkeer wordt vanaf maandagochtend 7 mei 2018 hervat.